EN
Anasayfa > HASTA REHBERİ > UYKU APNESİ
UYKU APNESİ

UYKU APNESİ NEDİR ?

Uyku apnesi, kişinin uyku esnasında nefesinin kesilmesi ve düzensizleşmesine yol açan uyku bozukluğu olarak tanımlanır. Uyku apnesinin obstrüktif uyku apnesi, santral uyku apnesi ve bileşik uyku apnesi olmak üzere üç çeşidi bulunur. Bunlardan en yaygını obstrüktif uyku apnesidir.

Uyku sırasında, solunum yolundaki kaslarınız gevşer ve hava yolunda daralmaya sebep olur. Bu daralma hava yolunu tamamen veya kısmi olarak kapatabilir ve akciğerlere yeterli havanın ulaşmasına engel olur. Bu durum, hastanın uyku kalitesini düşürürken, ciddi sağlık problemlerine neden olur.

BELİRTİLER

Bu hastalığı kişinin kendisinin fark etmesi oldukça zordur çünkü uyku apnesi belirtileri daha çok kişi uykudayken görülmektedir. En sık görülen uyku apnesi belirtileri şunlardır:

TEŞHİS

Hastalığın teşhisi için yapılacak muayeneden sonra hastalığın kesin tanısı için polisomnografik test uygulanmalıdır.

Polisomnografi testi hastanelerin uyku laboraturvarlarında gerçekleştirilebildiği gibi ev ortamında test yapılabilmesini sağlayan taşınabilir cihazlar ve sistemler de bulunmaktadır. Polisomnografi testi sırasında kullanılan test cihazının özelliklerine göre solunumun durma süresi ve sayısının yanı sıra kalp ritmi, vücut pozisyonu, kan oksijen doygunluğu, horlama sesinin şiddeti, beyin elektriksel aktiviteleri, hava yolunda oluşan negatif basınç gibi çok sayıda parametre uyku süresince takip edilmekte ve elde edilen değerler uyku süresi sonunda doktorunuz tarafından analiz edilmek üzere kaydedilmektedir.

TEDAVİ

PAP  tedavisi uyku apnesinden en önemli ve etkin yöntemdir. Bu cihazlar, üst solunum yolunun uykuda açık kalmasını sağlayarak, solunumu ve uyku kalitesini düzenlerken, hastalığın neden olabileceği ciddi sonuçlara engel olur.

PAP tedavisi maske, bu maskeye hava gelmesini sağlayan hortum ve devamlı pozitif hava basıncı ya da iki seviyeli pozitif hava basıncı üreten bir cihazdan oluşur. Bu cihazlarda çeşitli ürün modelleri bulunmaktadır. Size uygun cihaz modeli ve tedavi ayarları doktorunuz tarafından belirlenir.

TEDAVİ EDİLMEZSE

Uyku apnesi tedavisinin yapılmaması ya da aksatılması birçok hastalığın gelişmesine ve sosyoekonomik sonuçlara neden olur. Bunlardan bazıları,

Hipertansiyon

KOAH

İnme

Reflü

Kardiyak aritmiler

Kalp yetmezliği

Hipertansiyon

Koroner arter hastalığı

Serebrovasküler hastalık

Obezite

Diyabet

Depresyon, Anksiyete, Bilişsel bozukluk

Ani ölüm

Sosyoekonomik sonuçlar (Trafik ve iş kazaları, Ekonomik kayıplar, İş kaybı, Evlilik sorunları,Yaşam kalitesinde azalma)

BU HASTALIKTA KULLANILAN ÜRÜNLER
BİZ SİZİ ARAYALIM